Verhalen

Voor mij geen Halloween

Voor mij geen Halloween…

Door de drukte van het is werk, was ik al langere tijd niet in een winkelstraat geweest. Tot ik afgelopen week een paar dagen vrij had en even naar hartelust kon shoppen 😊. Wat me opviel was dat naast de pepernoten er in heel veel winkels allerlei spullen lagen met het thema halloween.

Naast het feit dat ik sowieso niet zoveel heb met de enge dingen en spinnewebben etc. Vind ik Halloween echt geen feest. Ja, ik weet t. Het is leuk voor de kinderen die zich verkleden en snoepjes krijgen. Maar…dat kende een deel van Nederland al in de vorm van het vieren van Sint Maarten. En ik ga ook de geloofsdiscussie hier niet aan. Het is algemeen bekend dat ik geloof. En op die basis worden er al genoeg voors en tegens besproken. Daar gaat het me nu niet om.

Wat ik moeilijk vind aan Halloween is dat het allemaal draait om de dood…om de doden en de duisternis. Van vroeger uit zou namelijk op die avond de scheidslijn tussen dood en leven het dunst zijn en konden de doden je komen halen…..niet als de geliefden die ze waren. Integendeel zelfs. Wel als zombies of monsters. En al geloof ik daar niets van. Dat is wel net hetgeen, waar mijn bezwaar ligt. Mijn moeite met Halloween.

Ik sta door mijn werk namelijk dagelijks in de duisternis die de dood met zich meebrengt. Ik zie het verdriet, de machteloosheid en de onreddering. En dat is donker kan ik je vertellen. En in die dagen van afscheid zie ik vaak ook dat de mensen die achterblijven door alles heen ook blij zijn, dat degene die ze moeten missen nu rust heeft. Heel eerlijk…dat beeld helpt mij ook om iedere overledene weer los te laten. Mijn hoofd leeg te maken, zodat ik daarna weer voor een ander mag zorgen en vooral voor de familie die achterblijft.

Ik wil dus helemaal niet nadenken over geesten, zombies of wat dan ook die geen rust hebben en zo wil toch ook niemand aan zijn/haar overleden geliefde denken? Ik zeg altijd dat het mijn roeping, mijn bestemming is om een beetje Licht te brengen in het donker.  Maar geen licht met een eng gezicht, al zijn die er wel met Halloween. Want weet je wat ik zo ontzettend mooi vind aan licht? Als het pikdonker is en je steekt een lichtje aan, dan gaat het donker aan de kant. Het wijkt voor het Licht.
Andersom niet. Als er licht is en het wordt donker om ons heen, dan gaat het licht niet uit. Licht brengt eigenlijk altijd een gevoel van gezelligheid, veiligheid en warmte.

En eerlijk is eerlijk…het is al donker genoeg op deze wereld. Zonder dat ik denk aan zombies, onrust en duisternis, hoe leuk verpakt in kindersnoepjes ook. Mag ik je uitdagen? Of je nu wel of geen Halloween viert. Om juist op 31 oktober a.s. een lichtje van liefde te zijn. Om iemand die genoeg duisternis heeft meegemaakt dit jaar een beetje Licht te brengen. Gewoon door er even voor ze te zijn. Want ik garandeer je, een beetje duisternis uit iemands leven laten verdwijnen is het mooiste wat er bestaat

Deel dit verhaal

Lees andere verhalen