Verhalen

De dag van de chauffeur……..

Ik hoorde op de radio dat het vandaag de nationale dag van de chauffeur is.
Op zich voor velen misschien niets bijzonders, want elke dag is er wel een speciale dag voor iets. Maar mij houdt het wel gelijk bezig.

Het is ook de dag met de drukste ochtendspits van dit jaar. Het is slecht weer, glad.
Voor mijn man bij ons kwam werken was hij ook chauffeur. Was…? Hij is het nog steeds, want het zit in zijn bloed. En iedere paar weken gaat hij nog een paar dagen dubbelbemand naar het buitenland of gaat hij toch nog even koppelen voor zijn oude baas.
Het is een virus wat nooit overgaat, denk ik.

Het is ook een bijzondere (mooie) wereld het chauffeurswereldje. Velen kennen elkaar en verhalen gaan ook altijd snel. Ze leven met elkaar mee.

Het komt ook regelmatig voor dat wij een chauffeur naar zijn laatste rustplaats brengen. Soms door ziekte, maar ook door plotseling overlijden en een ernstig ongeluk.
Dat gebeurd dan vaak op de eigen vrachtauto, met een konvooi van collega’s of vrienden.
Iedere keer is dit zo indrukwekkend. Iedere keer raakt het me ook.
Want deze chauffeurs zijn van huis vertrokken, ouders of vrouw soms ook kinderen achterlatend.
En net als ik tegen mijn man zeg, is tegen hem vast gezegd. Tot snel, doe voorzichtig.
Maar soms is dat niet genoeg.

Vandaag denk ik aan hen. Aan de opa die we pas wegbrachten, aan de jongen van 20 die begin dit jaar overleed, aan de jonge echtgenoot en vader die niet meer thuis kwam, aan de vader die jaren geleden overleed, aan de jonge chauffeur wiens vrouw overleed aan ALS. En aan al die anderen die ook niet meer thuis kwamen.

Ik schreef het een tijdje terug al eens.
Terwijl wij rechts bleven rijden om de komende afslag te nemen, kwamen zij ons links voorbij.
Er werd even met het grote licht geknipperd dat ze voor ons konden komen rijden en terwijl wij de afslag namen, reden ze rechtdoor. Nog even, als dank, met hun knipperlicht links en rechts knipperend en ze keken vast nog even in de achteruitkijkspiegel om net als wij te fluisteren: Goede reis, tot ziens….

Ze worden gemist….. zeker vandaag op de dag van de chauffeur. En tegen al die chauffeurs wil ik zeggen: Goede reis en alsjeblieft WEES VOORZICHTIG.

Deel dit verhaal

Lees andere verhalen